Det er én av de aller største ærene i verden å motta Nobels fredspris. Det er den største anerkjennelsen man kan motta for arbeid for fred. Da Alfred Nobel opprettet prisen i sitt testamente i 1895 krevde han at fredsprisvinnerne måtte enten redusere militærstyrker, arrangere fredskongresser, eller føre til nasjonenes forbrødring.

I 2015 var det fire vinnere av Nobels fredspris. Den ble nemlig tildelt den tunisiske dialogkvartetten for deres arbeid for å bygge demokrati i Tunisia etter sjasminrevolusjonen i 2011. Tunisia er et land som har vært sterkt preget etter revolusjonen og som har vært på randen av politisk og sosialt sammenbrudd. Men denne kvartetten, som består av fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie, har bidratt til en fredelig prosess med å grunnlovsfeste fundamentale rettigheter. Denne prisen sender enorme signaler til resten av Midtøsten om at det belønnes å løse problemer på en fredelig og demokratisk måte.

I 2014 var det ungdomsaktivisten Malala Yousafzai og menneskerettighetsforkjemper Kailash Satyarthi som vant fredsprisen. Begrunnelsen var at de to har arbeidet mot undertrykkelse av barn og ungdom, og jobbet for alle barns rett til utdannelse. De har begge vært aktive i arbeidet mot barnearbeid i henholdsvis Pakistan og India.